Gazete manşetleri
24 Temmuz Basın Bayramı: Gazeteciler baskı, sansür ve güvencesizlik kıskacında

24 Temmuz Basın Bayramı dolayısıyla röportaj veren Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş, “24 Temmuz Sansürün Kaldırılışının yıl dönümünde üzülerek söylüyoruz ki Türkiye hala ağır bir sansür ve baskı kıskacının altında gazetecilik faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor.” dedi.
Evrensel‘den Gözde Tüzer, 24 Temmuz Basın Bayramı dolayısıyla basın ve meslek örgütleri ile röportaj gerçekleştirdi.
DİSK Basın-İş Başkanı Faruk Eren 24 Temmuz’un uzun yıllardın Basın Bayramı olarak kutlanmadığını; sansür ve otosansürün hep gazetecilerin maruz kaldığı, mücadele etmek zorunda kaldığı bir uygulama olduğunu söylerken; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş Türkiye’de hala 38 gazetecinin tutuklu, 2022 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre Türkiye’nin 180 ülke içerisinde 149’uncu sırada olduğuna dikkat çekti.
“Düşük ücret ve güvencesiz çalışma kıskacı içerisinde yaşam mücadelesi verirken nasıl bayram kutlanabilir?”
Türkiye’deki basın meslek örgütlerinin Türkiye’deki artan baskılar nedeniyle uzun süredir 24 Temmuz’u bayram olarak değil basın özgürlüğü için mücadele günü olarak kutladığının altını çizen TGS Başkanı Gökhan Durmuş, “Çünkü ne yazık ki bayram olarak kutlayacağımız bir ortam yok. Cezaevlerinde bulunan 38 meslektaşımız gazetecilik faaliyetlerinden dolayı özgürlüklerinden mahrum bırakılmışken dışarıdaki gazetecilerin nasıl bayram kutlayabilir? Hemen her gün adliye koridorlarında gazeteciler haberlerini savunmak için mahkeme sıraları beklerken nasıl bayram kutlanabilir? İktidar ve ortağı yeni yasalarla gazeteciliği tamamen bitirmeye çalışırken nasıl bayram kutlanabilir? Gazeteciler sendikasızlaştırma, düşük ücret ve güvencesiz çalışma kıskacı içerisinde yaşam mücadelesi verirken nasıl bayram kutlanabilir?” diye sordu.
“Halktan gerçeklerin gizlendiği bir medya ile gitmek istiyor”
DİSK Basın – İş Başkanı Faruk Eren, Türkiye’de gazeteciliğin uzun yıllardır baskı altında olduğunu ve AKP iktidarları döneminde bu baskının daha da arttığını, her geçen gün yeni bir boyuta girdiğini belirterek “İktidarın Meclis’e getirdiği ve dezenformasyon yasası diye yutturmaya çalıştığı teklif, gazeteciler tarafından sansür yasası olarak nitelendirildi. Teklif tatilden sonra büyük bir olasılıkla yeniden Meclis gündemine gelecek. Saray MHP koalisyonu seçime sadece kendi verdikleri ‘bilgi’nin yayınlandığı, halktan gerçeklerin gizlendiği bir medya ile gitmek istiyor.” dedi.
“Gazeteciler, ayrıcalıklarıyla mesleği böldüğü bir 24 Temmuz daha yaşıyor”
Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi ve Bianet Medya Özgürlüğü Raportörü Erol Önderoğlu “Türkiye’de gazeteciler, iktidarın mesleğin hak ve kazanımlarını inkar ettiği, ayrımcılık ve ayrıcalıklarıyla mesleği böldüğü bir 24 Temmuz daha yaşıyor.” diyerek iktidara 20 yıl önce ‘düşünce suçu ayıbı’na karşı mücadeleyle gelen bir partinin, gazeteciliği partizanlık ve propaganda ile özdeşleştirerek haberciliğe ilişkin vizyonda korkunç bir yıkım yarattığını belirtti.
“RTÜK ve Basın İlan Kurumu, soruşturma ve yargılamaları artıracak”
Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Can Güleryüzlü baskının da direncin de artığı bir dönem yaşadığımızı belirterek “İktidarın, otoriter ve faşist yönetim anlayışını sürdürebilmek için basına baskıyı varlık nedeni saydığı günlerdeyiz. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve kontrolündeki RTÜK ile Basın İlan Kurumunun; halkın haber alma hakkı yolunda araştırmacı, sorgulayıcı gazetecilik yapan basın organları ile gazetecilere yönelik mali yaptırım, soruşturma ve yargılamaları artırdığı, daha da artıracağı tartışmasız bir gerçek.” dedi.
Gazete manşetleri
Fatih Portakal ‘sağlam kulis bilgisi’ aktardı: İktidarın düşündüğü asgari ücret

Gazeteci Fatih Portakal’ın aktardığı “sağlam kulis bilgisi”ne göre, iktidar asgari ücrete yüzde 26’lık artış gerçekleştirerek 11 bin 500 TL yapmayı düşünüyor.
Seçimlerin ardından asgari ücrete ilişkin yeni düzenleme merak ediliyor.
Gazeteci Fatih Portakal, kişisel YouTube programında yaptığı açıklamada, “sağlam bir kulis bilgisi” aldığını belirterek, iktidarın düşündüğü asgari ücreti paylaştı.
Portakal, “Erdoğan iktidarın kafasından geçen asgari ücret net 11 bin 500 TL” dedi.
Fatih Portakal, 11 bin 500 TL’lik asgari ücret ile yüzde 26’lık artış sağlandığını ifade etti.
RESMİ ENFLASYON YÜZDE 40
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) mayıs ayı TÜFE hesaplamaları kapsamında doğalgaz için ‘sıfır fiyat’ yöntemini uygulaması, enflasyonu ‘kuvvetli’ bir biçimde aşağı çekti. Çarşı pazarda fiyatlar hızla yukarı çıkarken, TÜİK’e göre hızla aşağı indi. TÜFE mayısta aylık bazda yüzde 0,04 artarken, yıllık enflasyon yüzde 43,68’den yüzde 39,6’ya geriledi. Böylece enflasyon 2021 sonlarından bu yana ilk kez yüzde 40’ın altına geriledi.
ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?
Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten 5’er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor. Bakanlıktaki ilk toplantının ardından Komisyon, işçi, işveren ev sahipliğindeki toplantıların ardından son toplantısını tekrar bakanlıkta yapıyor.
Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.
NET ASGARİ ÜCRET 8 BİN 506 LİRA
Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise tüm yurttaşları ilgilendiren asgari ücret şu anda 8 bin 506, brüt 10 bin 8 TL lira.
22 Aralık’ta yapılan yüzde 54,66’lık artışın ardından asgari ücrete temmuz ayında ara zam yapılacak.
Gazete manşetleri
Mauro Icardi ile Simge’den ‘Aşkın Olayım’ düeti

Simge Sağın’ın şarkısı ‘Aşkın Olayım’ ile özdeşleşen Mauro Icardi, şampiyonluk kutlamasına gelen şarkıcıyla düet yaptı.
Spor Toto Süper Lig 2022-23 sezonunu şampiyon tamamlayan Galatasaray, Fenerbahçe’yi 3-0 mağlup ettiği derbinin ardından kupayı kaldırdı. Kutlamalara Mauro Icardi ile özdeşleşen ‘Aşkın Olayım’ şarkısının sahibi Simge Sağın da katıldı.
Simge ve ekibi Galatasaray’ın şampiyonluk kutlaması öncesi Mauro Icardi ile buluşup ‘Aşkım Olayım’ şarkısını beraber söyledi.
‘HEYECANDAN KALBİM YERİNDEN ÇIKACAKTI’
Simge, “Çok şaşkınım, beklemediğim bir şey oldu. Şarkı 5 yıl önce çıktı, Galatasaray tribünlerinde çok sevildi. İnanılmaz bir yolculuğa çıktı şarkı, önüne geçilemedi. Mauro Icardi ve Galatasaray’ın daveti üzerine burada oldum. Heyecandan kalbim yerinden çıkacaktı. Burada olmak çok keyifli. Bir sanatçı olarak ilk kez böyle bir şey başıma geliyor. Tarifsiz duygular içerisindeyim. Galatasaray camiasını tekrar tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.
Gazete manşetleri
İsmail Saymaz: İbrahim Kalın, bu gece MİT Başkanı olarak atanabilir

Gazeteci İsmail Saymaz, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın MİT Başkanı olarak atanabileceğini söyledi.
Twitter’dan paylaşımda bulunan Saymaz, “İbrahim Kalın, bu gece MİT Başkanı olarak atanabilir” ifadesini kullandı.
28 Mayıs Seçimleri’nin ardından yeni kabineyi açıklayan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MİT Başkanı Hakan Fidan’ı Dışişleri Bakanı olarak atamıştı.
İbrahim Kalın, bu gece MİT Başkanı olarak atanabilir.
— İsmail Saymaz (@ismailsaymaz) June 4, 2023
-
Gazete manşetleri10 ay önce
SBK listesi medyada bir gazetecinin daha biletini kesti !
-
Gazete manşetleri10 ay önce
AKP Cehaleti: TRT, Çanakkale Zaferi ile Sarıkamış’ı karıştırdı
-
Televizyon1 sene önce
Can Ataklı: Normal bir ülke olsa Cevheri Güven’in anlattıklarıyla kıyamet kopardı !
-
Gazete manşetleri1 sene önce
Aynur Doğan konser yasağına karşı sessizliğini bozdu
-
Analiz10 ay önce
Cüneyt Özdemir’in Pelikan itirafları ve gazeteciliği: Herkes yesin, bulaşmıyorum
-
Gazete manşetleri10 ay önce
Latif Şimşek istifa etti: Kalleş saldırıyı kınamadılar
-
Gazete manşetleri1 sene önce
Bülent Keneş: Keşke Deniz Feneri’ni daha fazla araştırsaymışım
-
Gazete manşetleri1 sene önce
“Daha dün 3 liraydı”