Gazete manşetleri
Kürtçe mizah dergisi ‘Golik’ yeniden yayında: Bu bir gülme eylemidir

Kürtçe karikatür ve mizah dergisi Golik (Buzağı), anadilde eğitim yasağını işaret eden “Ey Asimileci, artık yeter” kapağıyla 5 yıllık aranın ardından yeniden yayın hayatına başladı.
Ağustos 2017’de yayınlanan sayısından sonra ekonomik sorunlar, derginin tutsaklara ulaştırılamaması, yazarların farklı cezaevlerine sürgün edilmesi gerekçeleriyle yayın hayatına ara veren dergi, ara verdiği tarih olan 1 Ağustos’ta okurlarla buluştu.
Golik’in Genel Yayın Yönetmeni İsmail Aktaş, dergiyi aylık çıkarmak istediklerini ancak yazarların cezaevlerinde olması nedeniyle, mektupların geç geldiğini belirterek üç ayda bir yayınlanacağını söyledi. 18’inci sayısında ara veren dergi, kaldığı yerden devam ettiğine vurgu yaparak 19/1 sayısıyla devam ediyor.
‘GOLİK, SİYASİ TUTSAKLARIN MİZAH DERGİSİDİR’
Kendisinin de daha önce tutuklandığını belirten Aktaş, Golik’i şöyle anlattı: “Golik, siyasi tutsakların bir mizah dergisidir. Bir gülme eylemidir. Golik, tutsakların esaret hayatında bile bir şekilde güle bilmek, dinç kalmak için başlatmış olduğu bir dergi çalışmasıydı. Golik, isminden de anlaşıldığı gibi ipe gelmez, boyunduruğu kabul etmez, asla biat etmez. Tam böyle bir süreçte Golik’e ihtiyaç var. Biatın kabul edilmeyeceği, buyun eğmenin kabul edilmeyeceği ve kesintisiz direnişin devam edeceği bu süreçte Golik’e ihtiyaç var. Toplumun tüm sorunlarını ilgi ile takip eden ve el atan Golik, daha çok politik gündemli karikatür üretiyor. Mizah üretiyor. Golik cezaevinde doğan, cezaevinde çıkan, cezaevlerinden taşan bir hal barındırıyor.”
‘KÜRTLERİN AMASIZ FAKATSIZ ULUSAL BİRLİĞİ TAMAMLANMALI’
Aktaş, derginin yeniden yayınlanması için eski çizer ve yazarlara ulaşmaya çalıştıklarını, onların da teklife sıcak baktığını söyledi. Beklediklerinden daha yoğun bir ilgi ile karşılaştıklarını aktaran Aktaş, şunları söyledi: “Bu dergi 18 sayı çıkardı. 2017’de ara vermek zorunda kaldı. Yazarların çoğu cezaevindeydi. Eski çizerlere ulaşmaya çalıştık. Sadece bu 6 ayımızı aldı. Bunların bazıları farklı cezaevlerine sürgün edildi. Cezaevinde olup bir dergi çıkarmak çok zordur. Şimdi çok ciddi bir tiraj yaptı. Biz de bu ilgiden memnunuz. Bu sayının özelliği de Kürtlerin uzun zamandır başarmak istediği bir ulusal birlik çerçevesinde bir birlik olma durumu var. Golik buna çağrı yapıyor. Kürtlerin amasız fakatsız ulusal birliği tamamlanmalı.”
Cezaevlerindeki yazarlarına telif ödediğini açıklayan Aktaş, “Golik çizerlerinin neredeyse tüm kadrosu cezaevinde. Tutsaklar, ekonomik olarak ailesine yük olduğunu hissediyor. Ben tutsak iken öyle hissettim. Kendi çizdiklerinin küçük bir ekonomik döngüye dönmesi en azından biraz da olsa nefes alma şansı oluyor. Çünkü cezaevlerinde her şey tamamen parayla. İçilen su, kullanılan elektrik para ile. Paranız yoksa bunlardan faydalanamazsınız” dedi.
Golik Ağustos 2022 sayısı
‘OKUR VE ÇİZERLERİMİZİN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU CEZAEVİNDE’
“Biz bir ihtiyaçtan doğduk. Tam bir gözlem sonucunda yayın hayatına başladık” diyen Aktaş, sözlerine şöyle devam etti: “Geçmişte çok sayıda Kürtçe karikatür mizah dergisi yayınlandı. Ama bunların tamamı çok uzun süreli yayın hayatına devam ettiremedi. Çünkü bu dergiler ciddi bir destek alamıyor. Kürt aktivistlerin kendi çabasıyla bir şeyler ortaya çıkarmaya çalışıyor. Bize ‘neden e-dergi olarak çıkmıyorsunuz?’ diye soruyorlar. Bizim çizerlerimiz, okurlarımız, büyük çoğunluğu cezaevinde. Bu insanların tabletleri ve bilgisayarları yok. Sadece kağıtlara ulaşabiliyor.”
Aktaş, cezaevlerinde dergilere uygulanan ayrı bir yasak olduğunu, bunun için AYM’ye başvuracaklarını söyledi. Öte yandan Aktaş, Selahattin Demirtaş’a da dergi gönderdiklerini ve katkı sunmasını beklediklerini ifade etti.
Golik ilk sayı, 2012.
GÖZALTI VE TUTUKLANMALARA TEPKİ GÖSTEREN SON SAYI
2012’de yayın hayatına başlayan Golik’in çizerlerinin tümü siyasi tutuklulardan oluşuyordu. Tutuklu çizerler, çizdikleri karikatürleri mektuplarıyla dışarıya gönderiyor, Golik dergisinde çalışanlar ise karikatürleri düzenleyip yayına hazır hale getiriyordu. Ancak bir süre sonra dergiye karikatür çizip gönderen çizerler, farklı cezaevlerine sürgün edilmeye başlandı. Bu nedenle karikatürler geç geliyordu, dergi de gününde yayınlanamıyordu.
Dergi, 2017 Ağustos olan 18’inci ve son sayısında artan gözaltı ve tutuklanmalara tepki gösteren bir kapakla çıktı. Kapakta, cezaevi kapısında iki askerin olduğu bir kale ve kalenin üzerinden taşan kalem ve çiçeklerle resmedildi. Cezaevinin kapısının üzerine asılan beyaz çarşafta ise ‘Azadi’ (Özgürlük) yazıyordu…
Gazete manşetleri
Merhaba ‘Türkiye Yüzyılı’: RTÜK’ten muhalif kanallara seçim yayını incelemesi!

RTÜK, 28 Mayıs Seçimi sırasında yaptıkları seçim yayını gerekçesiyle aralarında Sözcü TV, TELE1, KRT VE Halk TV’nin de olduğu çok sayıda kanal hakkında inceleme başlattı. Yayınlarda ‘halkı aşağılayan hakaret ve saldırılarda’ bulunulduğu iddia edildi.
‘Türkiye Yüzyılı’ başladı: RTÜK’ten muhalif kanallara seçim yayını incelemesi!
Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) seçim sürecindeki yayın ilkeleri ihlalleri ve YSK yayın yasaklarına uymadığını iddia ettiği muhalif kanallar hakkında inceleme başlattı.
RTÜK tarafından yapılan açıklamada, Halk TV, TELE1, KRT, TV5, Flash Haber ve Sözcü TV’nin 28 Mayıs’ta gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı Seçimi’nin ardından yayınları sırasında “halkı aşağılayan hakaret ve saldırılarla millet küçük düşürmeye çalıştığı” iddia edildi.
Açıklamada ayrıca Sözcü TV’den Çiğdem Toker’in “Demokrasi sandıktan ibaret değildir” şeklindeki ifadesinin de uzmanlar tarafından raporlaştırılmaya başlandığı aktardıldı.
Seçim sürecindeki yayın ilkeleri ihlalleri ve YSK yayın yasaklarına uymayan kanallar hakkında önemli duyuru! pic.twitter.com/rcUnRdKq3j
— RADYO VE TELEVİZYON ÜST KURULU (@rtukkurumsal) May 30, 2023
Gazete manşetleri
AK Partili İBB Meclisi üyesi Uğur Korkmaz, gazeteciye saldırdı

AK Partili İBB Meclisi üyesi Uğur Korkmaz, kendisine hakaret eden bir kişiyle tartışırken gazeteci Ali Macit’i darp edip, seçim yapmasını engelledi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) AK Partili Meclis Üyesi Uğur Korkmaz, Medyascope muhabiri Ali Macit’e saldırdı.
Birgün gazetesinin haberine göre, İBB Meclisi, mayıs ayı olağan İSKİ Genel Kurulu’nu gerçekleştirmek üzere Saraçhane’deki başkanlık binasında toplandı.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlanmasından 2 gün sonra toplanan oturum gergin geçti. Oturumun açılışında İBB Meclisi 1. Başkanvekili Zeynel Abidin Okul, Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ı tebrik etti. AK Partili meclis üyeleri ayağa kalkarak alkışlarla “Recep Tayyip Erdoğan” sloganları attı.
Söz alan CHP Grup Sözcüsü Mesut Kösedağı “CHP olarak milletin iradesine saygı duyuyoruz. AKP’ye de CHP’ye de AKP’ye de oy verenlerin hakkını hukuku korumaya devam edeceğiz. İstanbul bize güven oyu verdi. 20 ilçede önde bitirdik. Kimse umutsuzluğa kapılmasın” dedi.
CHP Grup Başkanvekili Tarık Balyalı konuşurken AK Partililer meclis salonunu terk etti.
Oturumdan çıkan AK Partili Meclis Üyesi Uğur Korkmaz’a sivil bir kişi tarafından küfür edildiği öğrenildi. Korkmaz bu olayı görüntüleyen Medyascope muhabiri Ali Macit yaşanan arbede sırasında darp etti, çekim yapmasını engelledi. Olayın ardından Macit, sosyal medyada da hedef gösterildi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin içinde AKP’li Meclis Üyesi Uğur Korkmaz, gazeteci arkadaşımız Ali Macit’i darp etti, çekim yapmasına engel oldu. Şimdi de Ali Macit’i sosyal medyada hedef gösteriyorlar! @aalimacit https://t.co/CoQAJ9mVfP pic.twitter.com/CSaEI6ZwwN
— İsmail Arı (@ismailari_) May 30, 2023
Gazete manşetleri
Onur Akın Almanya’dan vize alamadı: ‘Bugünleri de gördük’

Sanatçı Onur Akın, Almanya’ya gidiş için Schengen vize başvurusuna ret cevabı aldığını belirterek “Ülkem adına utanç duyuyorum” dedi.
Volkan Konak’ın ardından sanatçı Onur Akın’ın da Almanya vizesi başvurusu retle sonuçlandı.
35 yıllık sanat hayatı boyunca birçok ülkede konser verdiğini ve ilk defa ret aldığını belirten Onur Akın, yaptığı açıklamada “Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girerken bu ülkenin sanatçılarının Avrupa kapılarında sığınmacı ve mülteci muamelesi görmelerini ret ediyorum. Bu durumdan ülkem adına üzüntü ve utanç duyuyorum!” dedi.
Onur Akın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
“Bugünleri de gördük! 35 yıllık sanat hayatım boyunca dünyanın birçok ülkesinde defalarca konser yapmış, özellikle Schengen ülkelerinden uzun soluklu vizeler almış ve hiçbir sorun yaşamamış bir sanatçıyken Almanya konsolosluğundan ilk defa ‘ret’ aldım…
Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girerken bu ülkenin sanatçılarının Avrupa kapılarında sığınmacı ve mülteci muamelesi görmelerini ret ediyorum. Bu durumdan ülkem adına üzüntü ve utanç duyuyorum!”
#Almanya #Deutschland #vize #ret #sanatçı #konser pic.twitter.com/Bzqkv1jGPb
— Onur Akın (@onurakinresmi) May 30, 2023
-
Gazete manşetleri10 ay önce
SBK listesi medyada bir gazetecinin daha biletini kesti !
-
Gazete manşetleri9 ay önce
AKP Cehaleti: TRT, Çanakkale Zaferi ile Sarıkamış’ı karıştırdı
-
Televizyon1 sene önce
Can Ataklı: Normal bir ülke olsa Cevheri Güven’in anlattıklarıyla kıyamet kopardı !
-
Gazete manşetleri1 sene önce
Aynur Doğan konser yasağına karşı sessizliğini bozdu
-
Analiz10 ay önce
Cüneyt Özdemir’in Pelikan itirafları ve gazeteciliği: Herkes yesin, bulaşmıyorum
-
Gazete manşetleri10 ay önce
Latif Şimşek istifa etti: Kalleş saldırıyı kınamadılar
-
Gazete manşetleri1 sene önce
Bülent Keneş: Keşke Deniz Feneri’ni daha fazla araştırsaymışım
-
Gazete manşetleri1 sene önce
“Daha dün 3 liraydı”