Gazete manşetleri
Kaşıkçı Cinayeti davasında flaş gelişme, “Türkiye’de yargılanan dört Suudi yetkili, ortak soruşturma ekibinde görevli çıktı”

T24 yazarı Tolga Şarda Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı‘nın öldürülmesiyle ilgili Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki yazışmalara ve sonuçlara devam ediyor.
Geçtiğimiz günlerde Kaşıkçı’nın öldürülmesi konusunda Türkiye’de devam eden ve sonrasında düşürülen yargılama hakkında T24’te önemli bir haber kaleme alan Şarda, Suudi Arabistan Adalet Bakanlığı’na bağlı Riyad Ceza Mahkemesi Birinci Ortak Dairesi’nin “gerekçeli kararı” üzerinden yaşananları kaleme aldı.
Kovuşturmaya yer olmadığı kararları
İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin “Kaşıkçı davasının Suudi Arabistan makamlarına devrine” karar vermesi sonrasında Riyad Ceza Mahkemesi Birinci Ortak Dairesi, dosya üzerinde inceleme yürüttü.
İstanbul mahkemesi yargılama dosyasını Suudi makamlarından gelecek karara göre işlem yapmak amacıyla durdurmuştu. Riyad‘dan gelecek yanıtı bekleme kararı almıştı.
Riyad‘daki yerel mahkeme, İstanbul’dan gelen dosyayı inceledikten sonra 30 Mayıs 2022 günü sonuç kararını aldı.
Türkçe tercümesi sadece üç sayfa olan kararın içinde ayrıca “gerekçeli karar” da bulundu.
Gerekçeli kararda, İstanbul Mahkemesi’nin iddianamesinde bulunan sanıklar; Salah Bin Muhammed Abdeh Tabiki, Turki Bin Muşrif Bin Muaza Alshrri, Velid Bin Abdullah Bin Mohammed Alshri, Fahd Bin Shabib Bin Abdullah Almasawi Albalawi, Mansur Bin Osman Bin Mansur Eba Hüseyin, Mustafa Bin Mohammed Bin Mohammed Nazmi, Seyf Bin Saad Bin Qatim Alqahtani, Ahmet Bin Hasan Bin Mohammed Asiri, Mohammed Bin Saad Bin Hasan Alzahrani, Muflih Bin Şayae Bin Muflih Al Muslih, Mahir Bin Abdülaziz Bin Mohammed Mutrib hakkında Suudi Arabistan Başsavcısı’nca tutuklama ve kovuşturma tedbirleri aldığı belirtildi.
Türkiye’deki dosyada yer alan 11 sanıkla ilgili kamu davası açıldığı kaydedilen kararda söz konusu isimler hakkında yargı kararlarını etkileyecek bir hususa rastlanmadığı vurgulandı.
Ancak İstanbul mahkemesinin iddianamesinde yer verilen diğer sanıklar; Nayif Bin Hasan Bin Saad Alarifi, Abdülazizi Bin Mohammed Bin Musa Alhusawi, Muşil Bin Saad Bin Mohammed Albustani, Halid Bin Ayız Bin Mohammed Alotaybi, Zaar Bin Galib Bin Zaar Alharbi, Bedr Bin Lafi Bin Mohammed Alotaybi, Saad Bin Maiz Bin Mohammed Alquarni, Yasie Bin Halid Mohammed Bin Salman, Ahmet Bin Abdullah Bin Ali Almezini, Suud Bin Abdullah Bin Salim Alqahtani hakkında Suudi Arabistan Başsavcılığı’nca soruşturma yürütüldü.
Başsavcılığın yazısında, 10 sanıkla ilgili delil bulamadıkları için haklarında kovuşturmaya yer olmadığı kararını verildiği açıklandı.
Ortak soruşturma ekibindeki görevliler
Suudi Arabistan’dan gelen resmi yazıda ilginç bir bilgiye yer verilmesi dikkati çekti.
Yazıda yer aldığı şekliyle, dosyada isimleri geçen Ahmet Bin Abdülaziz El Cunubi, Halit Bin Yahya El Zahrani, Muhammed Bin İbrahim El Zeyd ve Ubeyd Bin Gazi El Asaadi’nin, Türkiye ile varılan ikili anlaşma çerçevesinde soruşturma yapmak amacıyla kurulan Suudi – Türk Ortak Soruşturma Timi içinde yer aldığı ifade edildi.
Suudi Arabistan Başsavcılığı, söz konusu dört görevli hakkında ceza hukukunun 63. Maddesine istinaden kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildiği belirtilirken şöyle denildi:
“Bu kapsamda mahkememiz tarafından anılanlar hakkında usul ve esas açısından tüm nizami gerekenlerin alındığı görülmüştür.
Türk tarafından aktarılan dava dosyasının incelenmesi, dava ile ilgili alınan icraatlar ve verilen yargı hükümleri ve yukarıda belirtilen sonuçlara göre mahkememiz davanın tekrardan görülmesini gerektiren bir hususun bulunmadığı ve verilen nihai hükümlerle yetinmeye, dava dosyasının nihai bir şekilde kapatılmasına ve gerekenlerin yapılması amacıyla evrakın başsavcılığa iade edilmesine karar vermiştir.”
İstinafa başvuru
Suudi Arabistan’dan gönderilen yazı üzerine aynı zamanda Cemal Kaşıkçı‘nın eşi olan davanın tarafı Hatice Cengiz‘in avukatı Gökmen Başpınar, gelişmeleri istinafa taşıdı.
İstinaf dilekçesinde Başpınar, şu görüşlere yer verdi:
“Anayasada zikredilen egemenliğe ve egemenliğin kullanılmasına ilişkin hükümleri yargı yetkisinin millet adına mahkemeler aracılığıyla kullanılacağını ortaya koymaktadır. Bu durum anayasada dayanağı bulunan ve kanunla düzenlenmiş haller dışında mahkemelerinin yargı yetkisinin idari makamların kararları vasıtasıyla sınırlanmasını ve ortadan kaldırılmasını engellemektedir.
Bilindiği gibi, egemenlik haklarının kullanılmazsa temel ilke mülkiliktir. Daha açık ifade ile Türkiye Cumhuriyeti ülkesinde Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, kanunları ve hukuku geçerlidir ve bu yetki anayasada bir yer verilen bir egemenlik haklarını kullanma yetkisine haiz Türkiye Cumhuriyeti makamları tarafından kullanılmak durumundadır.
Bu kapsamda Türkiye Cumhuriyeti ülkesinde işlenmiş suçlar bakımından bu suçları yargılama yetkisi de Türk mahkemelerine aittir. Bu düzenleme gerek yabancı bir mahkemenin Türkiye’de işlenmiş bir suç bakımından kendisini yetkili görmesi mümkün olmadığını bunun kanunla düzenlenmesi durumunda dahi nihai değerlendirmenin yine bağımsız ve tarafsız mahkemeler tarafından kullanılması gerekmektedir. Aksi kabul, yabancı mahkeme kararlarının Türk mahkemelerinin yargı yetkisini ortadan kaldırmak anlamına gelecektir.”
Gazete manşetleri
Kübra Par, Habertürk ile yollarını ayırdı

Habertürk’te ‘TekeTek’ programı sunucusu Fatih Altaylı, köşe yazarı Sevilay Yılman ve koordinatör Kürşad Oğuz’un ardından gazeteci Kübra Par ile de yollar ayrıldı.
Ciner Medya Grubu’nda seçim sonrası hareketlilik art arda ayrılıklarla devam etti. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından siyasi tartışma programlarını bitirme kararı aldığı iddia edilen Habertürk’te bir ayrılık haberi geldi.
Gazeteci Kübra Par, kanal ile yollarını ayırdı. Habertürk’te sunuculuk yapan Par, internet sitesinde de günlük köşe yazıları kaleme alıyordu. Sitede son köşe yazısı yayımlayan Par, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “11 yıl boyunca Habertürk’te çalışmak harika bir deneyimdi. Fakat her güzel hikâyenin bir sonu olduğunu bilerek, başka bir kanaldan gelen teklifi kabul ettim. Başta Turgay Ciner ve Kenan Tekdağ olmak üzere tüm Habertürk ailesine teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.
11 yıl boyunca Habertürk’te çalışmak harika bir deneyimdi.
Fakat her güzel hikâyenin bir sonu olduğunu bilerek, başka bir kanaldan gelen teklifi kabul ettim.
Başta Turgay Ciner ve Kenan Tekdağ olmak üzere tüm Habertürk ailesine teşekkür ederim🙋🏻♀️🤗https://t.co/I2sfOKI36Q
— kübra par (@kubrapc) June 8, 2023
Gazete manşetleri
Tom Holland oyunculuğa ara verdi

Tom Holland, oyunculuğa 1 yıl ara verdiğini açıkladı. Oyuncu, “Film setinde yaşanan günlük sorunlarla uğraşan bir yapımcı olmak ekstra bir baskı yarattı” dedi.
“Örümcek Adam” serisiyle tanınan oyuncu Tom Holland, yeni psikolojik-gerilim dizisi ‘The Crowded Room’un çekimleri sırasında çok zorlandığını ve oyunculuğa ara verdiğini açıkladı.
Dizide 1979’da bir silahlı saldırıya karıştığı için tutuklanan Danny Sullivan adlı sorunlu bir genci canlandıran Holland, “Bu karakteri oynama fikri beni gerçekten çok korkuttu ve benim için bu gerçekten iyi bir şey” dedi.
‘YAPIMCI OLMAK EKSTRA BASKI YARATTI’
Terri Seymour’a konuşan oyuncu, kariyerinde ilk kez yapımcılık yapması hakkında şöyle konuştu:
“Kesinlikle zor bir dönemdi. Daha önce kesinlikle hiç deneyimlemediğim bazı duyguları keşfediyorduk. Bunun da ötesinde, herhangi bir film setinde yaşanan günlük sorunlarla uğraşan bir yapımcı olmak ekstra bir baskı yarattı. Gerçekten keyif aldım, yapımcı olmanın öğrenme eğrisini sevdim. Zor işlere yabancı değilim. Ama yine de dizi beni gerçekten mahvetti. Şimdi bir yıl ara veriyorum ve bu da dizinin bu kadar zor olmasının bir sonucu.”
Gazete manşetleri
Şef Somer Sivrioğlu hakkında 22,5 yıl hapis istemi

Somer Sivrioğlu ve 6 kişi hakkında 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Mahkeme, duruşmayı erteledi.
Beşiktaş’ta devraldığı restoranın istinat duvarı çökerek bir kişinin öldüğü olaya ilişkin şef Somer Sivrioğlu ve 6 kişi hakkında “Bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçundan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
DHA’nın aktardığına göre, ilk duruşmaya Somer Sivrioğlu katılmazken, mülk sahibi sıfatında yer alan tutuksuz sanıklar Mehmet Levent Kula, Sevinç Kula, Gülay Kula, Sakine Öçal taraf avukatlarıyla birlikte katıldı. Sanık Somer Sivrioğlu’nun avukatı bir sonraki celse müvekkilini hazır edeceğini söyledi. Şikayetçi avukatı kusurlarının yüksek olduğunu belirterek Sivrioğlu ve diğer kiracı sanıkların tutuklu yargılanmalarını talep etti.
Beşiktaş’ta devraldığı restoranın istinat duvarı çökerek bir kişinin öldüğü olaya ilişkin şef Somer Sivrioğlu ve 6 kişi hakkında “Bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçundan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
DHA’nın aktardığına göre, ilk duruşmaya Somer Sivrioğlu katılmazken, mülk sahibi sıfatında yer alan tutuksuz sanıklar Mehmet Levent Kula, Sevinç Kula, Gülay Kula, Sakine Öçal taraf avukatlarıyla birlikte katıldı. Sanık Somer Sivrioğlu’nun avukatı bir sonraki celse müvekkilini hazır edeceğini söyledi. Şikayetçi avukatı kusurlarının yüksek olduğunu belirterek Sivrioğlu ve diğer kiracı sanıkların tutuklu yargılanmalarını talep etti.
-
Gazete manşetleri10 ay önce
SBK listesi medyada bir gazetecinin daha biletini kesti !
-
Gazete manşetleri10 ay önce
AKP Cehaleti: TRT, Çanakkale Zaferi ile Sarıkamış’ı karıştırdı
-
Televizyon1 sene önce
Can Ataklı: Normal bir ülke olsa Cevheri Güven’in anlattıklarıyla kıyamet kopardı !
-
Gazete manşetleri1 sene önce
Aynur Doğan konser yasağına karşı sessizliğini bozdu
-
Analiz10 ay önce
Cüneyt Özdemir’in Pelikan itirafları ve gazeteciliği: Herkes yesin, bulaşmıyorum
-
Gazete manşetleri10 ay önce
Latif Şimşek istifa etti: Kalleş saldırıyı kınamadılar
-
Gazete manşetleri1 sene önce
Bülent Keneş: Keşke Deniz Feneri’ni daha fazla araştırsaymışım
-
Gazete manşetleri1 sene önce
“Daha dün 3 liraydı”