ekonomi
Wall Street Journal’den Türkiye için korkutan analiz: “Risk büyüyor”
ABD Merkezli finans gazetesi Wall Street Journal, gelişmekte olan ülkelerin döviz rezervlerinin hızla eridiğini, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu kimi ülkelerin döviz ve borç krizi riski içinde bulunduğunu yazdı.
ABD doları geçtiğimiz haftalarda 20 yılın en yüksek seviyesine çıkarken bu durum merkez bankalarını para birimlerindeki değer kaybını durdurmak için rezervlerini boşaltmaya zorladı.
Habere göre gelişmekte olan piyasalar ABD doları ve diğer döviz stoklarını tüketirken bu durum dünyanın en kırılgan ekonomilerinde bir temerrüt dalgası riskini artırıyor. Döviz rezervlerindeki erimenin hızı ise 2008’den bu yana görülen en hızlı oran.
2008’DEN SONRA İLK
Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) alınan verilere göre, gelişmekte olan ülkelerin rezervleri bu yılın başından haziran ayına kadar 379 milyar dolar azaldı. JPMorgan’a göre Çin ve Körfez ülkelerinin büyük döviz varlıkları hariç tutulduğunda gelişmekte olan ülkelerin rezervleri 2008’den bu yana en büyük düşüşleri yaşıyor.
Dünyanın dört bir yanındaki merkez bankaları, para birimlerini yükselen ABD dolarına karşı savunmak, gıda ve yakıt ihtiyacını karşılamak için döviz rezervlerini kullanıyor. Çin, Hindistan ve Brezilya gibi gelişmekte olan ülkeler büyük döviz stoklarıyla fırtınaya karşı daha avantajlı bir mücadele verirken aralarında Türkiye’nin de olduğu kimi ülkelerde ise risk daha da büyük.
PAKİSTAN, MISIR, TÜRKİYE VE GANA RİSK ALTINDA
WSJ’nin analizine göre, mayıs ayında temerrüde düşen Sri Lanka yakıt ve diğer temel ithalatlar için ödemesi gereken dolar rezervinden yoksun. Öte yandan Nijerya’da da akut bir döviz sıkıntısı yaşanıyor. Ekonomistler, Pakistan, Mısır, Türkiye ve Gana’nın benzer şekilde bir döviz krizi riski altında oldukları görüşünde.
ABD Ticaret Temsilcisi’nin eski danışmanı Brad Setser konu ile ilgili değerlendirmesinde, “Birkaç önemli ülkede acil bir risk var. Bunlar yeterli rezervi olmayan ülkeler. Finansmana erişimlerini kaybettikleri için ve gıda ile enerji ithalatlarını karşılamak amacıyla rezervlerini kullanıyorlar. Bu durum biraz daha uzun sürerse döviz veya borç krizi riskiyle karşı karşıya kalırlar” dedi.
İngiliz varlık yönetim şirketi Jupiter Asset Management’ın gelişen piyasalar bölümde başkanlık görevini yürüten Alejandro Arevalo, bu yılın birçok gelişen piyasa ülkesi için büyük bir fırtına getirdiğini söyledi. Arevalo, “Sahra altı Afrika ülkeleri en büyük risk altında bulunan ülkeler çünkü bu ülkelerin çoğu düşük faizlere güveniyordu” dedi.
KISA VADELİ DIŞ BORÇ REKOR KIRMIŞTI
Son olarak TCMB’nin net uluslararası rezervleri 12 Ağustos ile sona eren haftada 15,68 milyar dolar olarak açıklanmıştı. Bankanın brüt döviz rezervleri ise 72 milyar 560 milyon dolar seviyesinde. Net rezervler Temmuz ayının başlarında 6,1 milyar dolar ile 2002’den bu yana en düşük seviyeyi görmüştü.
Merkez Bankası (TCMB) Haziran 2022 dönemine ait Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri’ne göre ise 2022 Haziran sonu itibarıyla, orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verisi kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku 182,5 milyar dolarla rekor kırdı. Bu rakam mayısta 182,3 milyar dolar düzeyinde gerçekleşmişti.
ekonomi
Berna Laçin’in kahve fiyatı tepkisi! Ödediği parayı açıklayıp isyan etti
Berna Laçin, Sabiha Gökçen Havalimanı’nda bir kahveye 80 TL ödediğini söyledi. Duruma isyan eden ünlü oyuncu, sabah erken saatlerde kahve içtiği için eleştiri mesajlarına da karşılık verdi.
Berna Laçin, Sabiha Gökçen Havalimanı’nda bir kahveye 80 TL ödediğini söyledi. Kahvenin fotoğrafını Twitter’dan paylaşan oyuncu, “Şu gördüğünüz kahve 80 TeeeLeeee… Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan günaydın size” yazdı.
Sabahın erken saatlerinde kahve içtiği için eleştiri almasına ise Laçin, “Ahhhha alttaki yorumları okuyun da damacana kahve içse ayılamayacak olanların yorumunu okuyun. Pahalılıktan şikayet eden yok sabah 6’da kahve içmek isteyen suçlu. Ah beeeeee” diyerek, karşılık verdi.
Ünlü oyuncu, bir takipçisinin, “Madem pahalı neden içersin be güzel ablam, bir de foto atıp gaza getirirsin” sözlerine, “Gaza gelseniz keşke! 1 kahveyi içmeyi de izah etmek zorundayız madem şöyle: Alana 3 saat önce geliyorsun. Bekleme salonlarında yer olmuyor. Haliyle bir yere oturmak istiyor insan. E boş olmaz bari 1 kahve alayım diyorsun. Yani minimum insanlık ihtiyaçları bunlar. Anormal olan ekonomi” cevabını verdi.
ekonomi
Yandaş medya elektrik ve doğalgaz zammını görmedi
İktidara yakınlığıyla bilinen gazeteler, doğalgaz ve elektriğe gelen zamları görmedi. Hürriyet’in ekonomi sayfası ‘Ekonomi büyük patlama yapabilir’ başlığıyla çıktı.
Elektrik ve doğalgaza yapılan zamlarla birlikte yurttaş kışı nasıl geçireceğini düşünürken iktidara yakınlığıyla bilinen gazeteler bu zammı görmedi.
İngiliz haber ajansı Reuters, Türkiye’de iktidarın medya üzerindeki baskısına ve kontrol mekanizmalarına dair bir dosya yayımlamıştı. “Özel dosya- İçerden bilgi aktaranlar Erdoğan’ın nasıl Türkiye’deki yazı işlerini etkilediğini ortaya çıkardı” başlığının kullanıldığı haberde İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve kurmaylarının medya kuruluşlarına WhatsApp’tan hangi haberlerin öne çıkarılması hangilerinin görmezden gelinmesi gerektiği yönünde talimatlar verdiğini öne sürmüştü.
Bu haber gündemde sıcaklığını korurken dün elektrik ve doğalgaza yapılan zamların bugün çıkan iktidara yakın gazetelerde görülmemesi ise Reuters’ın haberini destekler nitelikte.
Hürriyet ve Milliyet gazetelerin ekonomi sayfalarında ise bu zamlar tek satır görülmezken Hürriyet’in ekonomi sayfası ‘Ekonomi büyük patlama yapabilir’ başlığıyla çıktı.
ekonomi
Ebru Baki kahve fiyatlarına isyan etti: ‘İki kahveye ödediğim paraya inanamadım’
Habertürk‘te Para Gündem programında sunucu Ebru Baki, ekonomideki gidişatla ilgili konuşurken “İki kahveye ödediğim paraya inanamadım” dedi.
Kahve içmeye giderek sosyalleşen gençlerden bahsedildiği sırada Baki, “Çok normal bir yerde kahve içtim. Gördüğüm faturanın karşısında gerçekten çok şaşırdım. Zincir kafe de değil. İnanamadım o fiyata. Onunla baya bir kahve alıp günlerce içebilirsiniz. Bir de ufaktı. O parayı neye ödediğimi anlamadım.” ifadelerini kullandı.
-
Gazete manşetleri2 yıl önce
SBK listesi medyada bir gazetecinin daha biletini kesti !
-
Gazete manşetleri1 yıl önce
Aslı Erdoğan: Sesimizin Almanya’da ustalıkla kısıldığını düşünüyorum
-
Gazete manşetleri2 yıl önce
AKP Cehaleti: TRT, Çanakkale Zaferi ile Sarıkamış’ı karıştırdı
-
Televizyon3 yıl önce
Can Ataklı: Normal bir ülke olsa Cevheri Güven’in anlattıklarıyla kıyamet kopardı !
-
Gazete manşetleri3 yıl önce
Aynur Doğan konser yasağına karşı sessizliğini bozdu
-
Analiz2 yıl önce
Cüneyt Özdemir’in Pelikan itirafları ve gazeteciliği: Herkes yesin, bulaşmıyorum
-
Gazete manşetleri3 yıl önce
Hande Fırat’ın eşi Ukrayna’yı işte böyle dolandırdı !
-
Gazete manşetleri2 yıl önce
Latif Şimşek istifa etti: Kalleş saldırıyı kınamadılar