Gazete manşetleri
Gazetecilik hala seçilebilecek bir meslek mi?

Gazetecilik bölümü mezunları içinde işsizlik oranı Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre 2018’de yüzde 23,8, 2019’da yüzde 21, 2020’de ise yüzde 24. Verilere göre, gazetecilik bölümü mezunları, sosyal hizmet mezunlarının (yüzde 24) hemen ardından en yüksek işsizliğe maruz kalan ikinci kitle. Mevcut rakamlar ülkedeki genel işssizlik verilerinin iki katı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın verine göre ise ‘basın, yayın ve gazetecilik’ iş kolundaki toplam kayıtlı çalışan sayısı 86 bin 505.
CHP’nin geçen yıl hazırladığı bir rapora göre 2017-2019 yılları arasında Türkiye’de 137 gazete kapandı, gazetelerin tirajları düştü ve yüzlerce gazeteci işsizler kervanına katıldı. Bu yıllar arasında Türkiye’nin önde gelen gazetelerinden HaberTürk bile artan maliyetler ve düşen reklam gelirleri nedeniyle dokuz yıldır çıkardığı gazetenin kapısına kilit vurmak zorunda kaldı. 2019’da ise Star Gazetesi kağıt baskıya veda ederken, Türk gazetecilik tarihinin köklü gazetelerinden Güneş’in baskısı bitirilerek, Akşam Gazetesi’ne ek yapıldı. TÜİK verilerine göre 2020’de gazete ve dergilerin tiraj kaybı yüzde 20’den fazla. Resmi ilan ve reklam bedellerinde de önemli gerilemeler var.
Henüz resmi bir rapora konu olmasa da Türkiye’de gazete, TV ve internet yayın organlarında sosyal haklar her geçen gün daha geri gidiyor. “Gazeteciliğin saati olmaz” mottosu yöneticilerin uzun mesai saatleri ısrarında en büyük dayanak. Mesai ücreti ödeme alışkanlığı ise ne hükümete yakın gruplarda ne de ‘muhalif medya kurumlarında’ pek de tercih edilmiyor. Bayram ve resmi tatil günlerinde izin kullandıran kurum sayısı ise bir elin parmaklarını geçmeyecek düzeyde. Tabi bu günlerin mesai ücretini almak da oldukça zor.
Temmuz 2020 verilerine göre ‘basın, yayın ve gazetecilik’ iş kolundaki toplam sendikalaşma oranı yüzde 7,87. Ülkedeki genel sendikalaşma oranının yüzde 13,66 olduğu düşünüldüğünde gazetecilik bu alanda da sınıfta kalan meslekler arasında. Sendikalaşma çabalarının sert yaptırımlarla karşı karşıya kalması ve gazetecilerin bir anda toplu olarak işten çıkarılması da geçmişte sıklıkla yaşanan uygulamalar.
İnternet medyasında çalışan gazetecilerin durumu ise sektörün hala kanayan yarası. İnternet medyasında gazetecilik yapanların basın kartı alma hakkı bulunmuyor ve dolayısıyla gazetecilik meslek haklarından yararlanma imkanı da yok.
Büyük sermayelerin medya kuruluşlarını satın alması ve gazetelerin şirketleşmesiyle birlikte insan kaynakları birimleri yaygınlaşsa da işi alımlarda hala geleneksel metodlar çok etkili. Sektördeki çoğu yönetici bildiği ve tanıdığı isimlerle çalışmakta ısrarcı. İşe alım için yine referans çok önemli bir kriter ve ‘alaylı’ gazetecilerin sayısı oldukça fazla. Yeni mezunların ilan üzerinden işe girişi ise çok zahmetli bir süreç. Yeni mezun gazeteci adayları çoğu zaman ‘staj’, ‘deneme süreci’ gibi adlar altında asgari ücretten daha düşük maaşlara çalıştırılırken, yeni mezunlar için asgari ücretle işe başlamak ise büyük bir başarı.
Türkiye’de iletişim fakültesi sayısı ise 70’i aşmış durumda. ‘İletişim’ düşük maliyeti nedeniyle devlet üniversiteleri kadar özel üniversitelerde de yaygınlaşan bir fakülte. Özel üniversitelerde burssuz 40 bin liraya varan senelik ücretler mevcut. 1990’lı ve 2000’li yıllarda hukukla kafa kafaya giden bu fakültelerde bugün başarı sırası ise 100 binleri çoktan geçti.
Türkiye ayrıca Çin’le birlikte dünyada en fazla gazeteci hapseden ülke olmaya devam ediyor. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), 1 Nisan 2020 ile 1 Nisan 2021 dönemini kapsayan ‘Basın Özgürlüğü Raporu‘na göre Türkiye’de 43 gazeteci, gazetecilik faaliyetleri nedeniyle cezaevinde. Bu sürede 322 basın kartı da iptal edilirken, 57 gazeteci toplam 144 gün gözaltında kaldı, altı gazeteci gözaltındayken darp edildi. Mevcut durumun etkisi Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün 2021 yılı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksine de yansımış durumda. Türkiye basın özgürlüğünde 180 ülke arasında 153’üncü sırada yer alıyor.
Kaynak: https://www.diken.com.tr/tercihlere-dogru-gazetecilik-hala-secilebilecek-bir-meslek-mi/
Gazete manşetleri
Kübra Par, Habertürk ile yollarını ayırdı

Habertürk’te ‘TekeTek’ programı sunucusu Fatih Altaylı, köşe yazarı Sevilay Yılman ve koordinatör Kürşad Oğuz’un ardından gazeteci Kübra Par ile de yollar ayrıldı.
Ciner Medya Grubu’nda seçim sonrası hareketlilik art arda ayrılıklarla devam etti. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından siyasi tartışma programlarını bitirme kararı aldığı iddia edilen Habertürk’te bir ayrılık haberi geldi.
Gazeteci Kübra Par, kanal ile yollarını ayırdı. Habertürk’te sunuculuk yapan Par, internet sitesinde de günlük köşe yazıları kaleme alıyordu. Sitede son köşe yazısı yayımlayan Par, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “11 yıl boyunca Habertürk’te çalışmak harika bir deneyimdi. Fakat her güzel hikâyenin bir sonu olduğunu bilerek, başka bir kanaldan gelen teklifi kabul ettim. Başta Turgay Ciner ve Kenan Tekdağ olmak üzere tüm Habertürk ailesine teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.
11 yıl boyunca Habertürk’te çalışmak harika bir deneyimdi.
Fakat her güzel hikâyenin bir sonu olduğunu bilerek, başka bir kanaldan gelen teklifi kabul ettim.
Başta Turgay Ciner ve Kenan Tekdağ olmak üzere tüm Habertürk ailesine teşekkür ederim🙋🏻♀️🤗https://t.co/I2sfOKI36Q
— kübra par (@kubrapc) June 8, 2023
Gazete manşetleri
Tom Holland oyunculuğa ara verdi

Tom Holland, oyunculuğa 1 yıl ara verdiğini açıkladı. Oyuncu, “Film setinde yaşanan günlük sorunlarla uğraşan bir yapımcı olmak ekstra bir baskı yarattı” dedi.
“Örümcek Adam” serisiyle tanınan oyuncu Tom Holland, yeni psikolojik-gerilim dizisi ‘The Crowded Room’un çekimleri sırasında çok zorlandığını ve oyunculuğa ara verdiğini açıkladı.
Dizide 1979’da bir silahlı saldırıya karıştığı için tutuklanan Danny Sullivan adlı sorunlu bir genci canlandıran Holland, “Bu karakteri oynama fikri beni gerçekten çok korkuttu ve benim için bu gerçekten iyi bir şey” dedi.
‘YAPIMCI OLMAK EKSTRA BASKI YARATTI’
Terri Seymour’a konuşan oyuncu, kariyerinde ilk kez yapımcılık yapması hakkında şöyle konuştu:
“Kesinlikle zor bir dönemdi. Daha önce kesinlikle hiç deneyimlemediğim bazı duyguları keşfediyorduk. Bunun da ötesinde, herhangi bir film setinde yaşanan günlük sorunlarla uğraşan bir yapımcı olmak ekstra bir baskı yarattı. Gerçekten keyif aldım, yapımcı olmanın öğrenme eğrisini sevdim. Zor işlere yabancı değilim. Ama yine de dizi beni gerçekten mahvetti. Şimdi bir yıl ara veriyorum ve bu da dizinin bu kadar zor olmasının bir sonucu.”
Gazete manşetleri
Şef Somer Sivrioğlu hakkında 22,5 yıl hapis istemi

Somer Sivrioğlu ve 6 kişi hakkında 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Mahkeme, duruşmayı erteledi.
Beşiktaş’ta devraldığı restoranın istinat duvarı çökerek bir kişinin öldüğü olaya ilişkin şef Somer Sivrioğlu ve 6 kişi hakkında “Bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçundan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
DHA’nın aktardığına göre, ilk duruşmaya Somer Sivrioğlu katılmazken, mülk sahibi sıfatında yer alan tutuksuz sanıklar Mehmet Levent Kula, Sevinç Kula, Gülay Kula, Sakine Öçal taraf avukatlarıyla birlikte katıldı. Sanık Somer Sivrioğlu’nun avukatı bir sonraki celse müvekkilini hazır edeceğini söyledi. Şikayetçi avukatı kusurlarının yüksek olduğunu belirterek Sivrioğlu ve diğer kiracı sanıkların tutuklu yargılanmalarını talep etti.
Beşiktaş’ta devraldığı restoranın istinat duvarı çökerek bir kişinin öldüğü olaya ilişkin şef Somer Sivrioğlu ve 6 kişi hakkında “Bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçundan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
DHA’nın aktardığına göre, ilk duruşmaya Somer Sivrioğlu katılmazken, mülk sahibi sıfatında yer alan tutuksuz sanıklar Mehmet Levent Kula, Sevinç Kula, Gülay Kula, Sakine Öçal taraf avukatlarıyla birlikte katıldı. Sanık Somer Sivrioğlu’nun avukatı bir sonraki celse müvekkilini hazır edeceğini söyledi. Şikayetçi avukatı kusurlarının yüksek olduğunu belirterek Sivrioğlu ve diğer kiracı sanıkların tutuklu yargılanmalarını talep etti.
-
Gazete manşetleri10 ay önce
SBK listesi medyada bir gazetecinin daha biletini kesti !
-
Gazete manşetleri10 ay önce
AKP Cehaleti: TRT, Çanakkale Zaferi ile Sarıkamış’ı karıştırdı
-
Televizyon1 sene önce
Can Ataklı: Normal bir ülke olsa Cevheri Güven’in anlattıklarıyla kıyamet kopardı !
-
Gazete manşetleri1 sene önce
Aynur Doğan konser yasağına karşı sessizliğini bozdu
-
Analiz10 ay önce
Cüneyt Özdemir’in Pelikan itirafları ve gazeteciliği: Herkes yesin, bulaşmıyorum
-
Gazete manşetleri10 ay önce
Latif Şimşek istifa etti: Kalleş saldırıyı kınamadılar
-
Gazete manşetleri1 sene önce
Bülent Keneş: Keşke Deniz Feneri’ni daha fazla araştırsaymışım
-
Gazete manşetleri1 sene önce
“Daha dün 3 liraydı”