Gazete manşetleri
Gazeteciler artık nefes alabilmek istiyor!

Gazeteciler 1 Mayıs’ta meydana çıkan işçilerin, sendikaların haberini yapacak. Peki birer fikir işçisi olarak gazeteciler ne durumda? Gazeteciler Cemiyeti, bu tabloyu ortaya çıkarmak için 331 gazetecinin katılımıyla yaptığı araştırmayı yayınladı. Sonuçlar gazetecilerin çalışma yaşamında da ölüm kalım savaşı verdiğini gösterdi.
Türkiye’de gazeteciler açlık sınırında, asgari ücret ve altında maaşlarla görev yapmaya çalışıyor. Yüzde 38,1’i yani üçte birinden fazlası asgari ücret ve altında maaş alıyor, yüzde 82,2’si 10 bin TL altındaki ücretlerle geçinmeye çalışıyor. Gazeteciler işsiz kalma endişesiyle günlük yasal çalışma süresinin üzerinde çalışıyor. Günde 13 saati aşan mesailerle görev yapmak zorunda kalan gazetecilerin sadece yüzde 46,8’i yasal çalışma süresi olan 8 saat ve altında çalışıyor. İşsiz üniversite mezunları arasında ikinci en geniş grup ise gazetecilik mezunları. Sendika örgütlenmesinde de en gerideki grup. Türkiye’de sendikal örgütlenme düzeyi basın-gazetecilik işkolunda yüzde 11’in altında. Üstelik buna matbaa işçileri de dahil.
Gazeteciler Cemiyeti (Ankara) Avrupa Birliği’nin finansal desteğiyle yürüttüğü Demokrasi için Medya/ Medya için Demokrasi Projesi, 2022 yılı Medya İzleme Raporu’nu ve 2022 yılı Gazetecilerin Mesleki Memnuniyeti Araştırması’nı yayınladı. Araştırma raporu çok çarpıcı sonuçları ortaya koydu. Türkiye’de gazetecilerin mesleki memnuniyet düzeyini tespit eden en geniş katılımlı basın araştırması olan bu çalışmada gazetecilerin ücretlerinden çalışma saatlerine, basın kartı sahipliğinden mesleği sevip sevmeme veya gençlere tavsiye edip etmemeye kadar pek çok soru yöneltildi.
Kasım-Aralık 2022’de 331 gazetecinin katıldığı araştırmanın öne çıkan bulguları şöyle:
Gazetecilerin sadece üçte biri Basın İş Kanunu çerçevesinde çalıştırılıyor. Gazeteciler yoksulluk seviyesinde, asgari ücret ve altında maaşlarla görev yapmaya çalışıyor. Sıklıkla işsiz kalma ve yargılanma endişesi taşıyorlar. Gazeteciler şiddet, sansür ve otosansür ortamında günlük yasal çalışma süresinin üzerinde, yer yer 13 saati aşan mesailerle görev yapmak zorunda kalıyor. Gazetecilerin sadece yüzde 46,8’i yasal çalışma süresi olan 8 saat ve altında çalışıyor. Yüzde 38,1’i yani üçte birinden fazlası asgari ücret ve altında maaş alıyor. Gazetecilerin yüzde 82,2’si 10 bin TL altındaki ücretlerle geçinmeye çalışıyor.
Çalışma saatleri çıkarılan gazetecilerin önemli bir bölümünün 13 saatten fazla mesai yaptığı ortaya çıktı.
Bu koşullarda çalışan gazetecilerin patronları onları yasal sigortayla yani 212 olarak bilinen Basın İş Kanunu üzerinden mi çalıştırıyor? Gazeteciler bu soruyu da yanıtladı. Beşte biri bir medya kuruluşunda çalışmasına karşın 212’sinin yapılmadığını söyledi.
Peki gazetecilerin basın kartı var mı? Gazeteciler Cemiyetinin yıllık medya raporuna göre şu anda aktif basın kartı sayısı 17 bin 760. Ama Gazetecilerin yüzde 53,6’sının turkuaz (sarı) basın kartı yok, yüzde 7.6’sı başvuru sonucunu bekliyor.
Araştırmaya göre her beş gazeteciden üçü (yüzde 61,5) gazetecilik faaliyetlerinden ötürü tehditle karşılaştığını belirtiyor. Kadın gazeteciler yoğun biçimde ayrımcılığa uğruyor.
Yoksulluk seviyesinde ücretler, ağır çalışma şartları ve yüksek tehdit oranına karşın gazeteciler mesleklerini yapmaktan memnun mu? Sonuç şaşırtıcı, gazeteciler her şeye rağmen mesleklerini seviyor.
Araştırmaya katılan gazetecilerin beşte üçü (yüzde 61,9) gazeteci olmanın kendilerini mutlu ettiğini belirtti. Dörtte biri (yüzde 23,9) bu konuda kararsızlığını ifade ederken, onda birlik (yüzde 14,2) kesim ise meslekten mutlu olmadığını vurguladı. Kararsızların oranının yüksekliği ise yine ayrıca düşündürücü bulundu.
Gazetecilik yapmaktan dolayı mutlu olsalar da mesleğe inançlarını kaybediyorlar.
Peki yeniden meslek seçme şansları olsa yine gazeteci olmak isterler mi? Gazeteciler evet diyor. Gazetecilerin üçte ikisi (yüzde 65,8) seçme şansları olsa yine gazetecilik mesleğini seçeceğini söylüyor. Yine de her beş gazeteciden birinin, mümkün olsa bu mesleği yapmayacağını söylemesi dikkat çekiyor.
Araştırmanın ilginç bir sonucu burada ortaya çıkıyor. Bu yüksek oranlara karşın, gazetecilerin yarıya yakını (yüzde 47,7) bu mesleği tavsiye etmeyeceğini belirtirken, yaklaşık üçte biri (yüzde 30,1) bu konuda kararsızım diyor.
Araştırmayı yapan Dr. Çağrı Kaderoğlu Bulut “Gazetecilerin mesleklerine dönük olumlu tavırlarına, mesleği yeniden seçme arzularına ve gazeteci olmaktan duydukları mutluluğa karşın mesleği başkalarına tavsiye etmeme yönündeki tavırları oldukça dikkat çekicidir ve bunun nedenleri üzerinde önemle durulmalıdır” diyor.
Araştırmaya ve yıllık medya raporuna bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz: http://media4democracy.org/duyurular/
Gazete manşetleri
Fatih Portakal ‘sağlam kulis bilgisi’ aktardı: İktidarın düşündüğü asgari ücret

Gazeteci Fatih Portakal’ın aktardığı “sağlam kulis bilgisi”ne göre, iktidar asgari ücrete yüzde 26’lık artış gerçekleştirerek 11 bin 500 TL yapmayı düşünüyor.
Seçimlerin ardından asgari ücrete ilişkin yeni düzenleme merak ediliyor.
Gazeteci Fatih Portakal, kişisel YouTube programında yaptığı açıklamada, “sağlam bir kulis bilgisi” aldığını belirterek, iktidarın düşündüğü asgari ücreti paylaştı.
Portakal, “Erdoğan iktidarın kafasından geçen asgari ücret net 11 bin 500 TL” dedi.
Fatih Portakal, 11 bin 500 TL’lik asgari ücret ile yüzde 26’lık artış sağlandığını ifade etti.
RESMİ ENFLASYON YÜZDE 40
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) mayıs ayı TÜFE hesaplamaları kapsamında doğalgaz için ‘sıfır fiyat’ yöntemini uygulaması, enflasyonu ‘kuvvetli’ bir biçimde aşağı çekti. Çarşı pazarda fiyatlar hızla yukarı çıkarken, TÜİK’e göre hızla aşağı indi. TÜFE mayısta aylık bazda yüzde 0,04 artarken, yıllık enflasyon yüzde 43,68’den yüzde 39,6’ya geriledi. Böylece enflasyon 2021 sonlarından bu yana ilk kez yüzde 40’ın altına geriledi.
ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?
Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten 5’er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor. Bakanlıktaki ilk toplantının ardından Komisyon, işçi, işveren ev sahipliğindeki toplantıların ardından son toplantısını tekrar bakanlıkta yapıyor.
Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.
NET ASGARİ ÜCRET 8 BİN 506 LİRA
Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise tüm yurttaşları ilgilendiren asgari ücret şu anda 8 bin 506, brüt 10 bin 8 TL lira.
22 Aralık’ta yapılan yüzde 54,66’lık artışın ardından asgari ücrete temmuz ayında ara zam yapılacak.
Gazete manşetleri
Mauro Icardi ile Simge’den ‘Aşkın Olayım’ düeti

Simge Sağın’ın şarkısı ‘Aşkın Olayım’ ile özdeşleşen Mauro Icardi, şampiyonluk kutlamasına gelen şarkıcıyla düet yaptı.
Spor Toto Süper Lig 2022-23 sezonunu şampiyon tamamlayan Galatasaray, Fenerbahçe’yi 3-0 mağlup ettiği derbinin ardından kupayı kaldırdı. Kutlamalara Mauro Icardi ile özdeşleşen ‘Aşkın Olayım’ şarkısının sahibi Simge Sağın da katıldı.
Simge ve ekibi Galatasaray’ın şampiyonluk kutlaması öncesi Mauro Icardi ile buluşup ‘Aşkım Olayım’ şarkısını beraber söyledi.
‘HEYECANDAN KALBİM YERİNDEN ÇIKACAKTI’
Simge, “Çok şaşkınım, beklemediğim bir şey oldu. Şarkı 5 yıl önce çıktı, Galatasaray tribünlerinde çok sevildi. İnanılmaz bir yolculuğa çıktı şarkı, önüne geçilemedi. Mauro Icardi ve Galatasaray’ın daveti üzerine burada oldum. Heyecandan kalbim yerinden çıkacaktı. Burada olmak çok keyifli. Bir sanatçı olarak ilk kez böyle bir şey başıma geliyor. Tarifsiz duygular içerisindeyim. Galatasaray camiasını tekrar tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.
Gazete manşetleri
İsmail Saymaz: İbrahim Kalın, bu gece MİT Başkanı olarak atanabilir

Gazeteci İsmail Saymaz, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın MİT Başkanı olarak atanabileceğini söyledi.
Twitter’dan paylaşımda bulunan Saymaz, “İbrahim Kalın, bu gece MİT Başkanı olarak atanabilir” ifadesini kullandı.
28 Mayıs Seçimleri’nin ardından yeni kabineyi açıklayan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MİT Başkanı Hakan Fidan’ı Dışişleri Bakanı olarak atamıştı.
İbrahim Kalın, bu gece MİT Başkanı olarak atanabilir.
— İsmail Saymaz (@ismailsaymaz) June 4, 2023
-
Gazete manşetleri10 ay önce
SBK listesi medyada bir gazetecinin daha biletini kesti !
-
Gazete manşetleri10 ay önce
AKP Cehaleti: TRT, Çanakkale Zaferi ile Sarıkamış’ı karıştırdı
-
Televizyon1 sene önce
Can Ataklı: Normal bir ülke olsa Cevheri Güven’in anlattıklarıyla kıyamet kopardı !
-
Gazete manşetleri1 sene önce
Aynur Doğan konser yasağına karşı sessizliğini bozdu
-
Analiz10 ay önce
Cüneyt Özdemir’in Pelikan itirafları ve gazeteciliği: Herkes yesin, bulaşmıyorum
-
Gazete manşetleri10 ay önce
Latif Şimşek istifa etti: Kalleş saldırıyı kınamadılar
-
Gazete manşetleri1 sene önce
Bülent Keneş: Keşke Deniz Feneri’ni daha fazla araştırsaymışım
-
Gazete manşetleri1 sene önce
“Daha dün 3 liraydı”