Gazete manşetleri
Gazeteci Şahinli’ye kelepçeli muayene: Doktor isterse açar

Ankara İl Sağlık Müdürlüğü, tutuklu Gazeteci Ceylan Şahinli’nin maruz kaldığı kelepçeli muayeneye ilişkin dilekçesine, “Doktor isterse açar” cevabını verdi.
Gazetecilik faaliyetleri nedeniyle Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Ceylan Şahinli, sağlık sorunları sebebiyle gittiği cezaevi kampüsünde bulunan hastanede ve Etlik Şehir Hastanesi’nde yaşadığı ihlalleri mektup aracılığıyla anlattı.
Şahinli, mektubunda hekim tarafından uygulanan hak ihlaline ilişkin Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve İnsan Hakları Derneği’ne (İHD) başvuruda bulunduğunu belirtti. Mezopotamya Haber Ajansı’nda yer alan habere göre mektubunda, sürekli takip edilmesi gereken Hepatit B hastalığı olduğuna dikkat çeken Şahinli, Sincan Cezaevi kampüsü içerisinde ve sevk edildiği Etlik Şehir Hastanesi’nde hekimlerin meslek etiğine aykırı davrandığını ve uluslararası sözleşmelerde “işkence” olarak tanımlanan kelepçeli muayeneye maruz kaldığını ifade etti.
‘KELEPÇELİ MUAYENE TEDAVİMİ AKSATTI’
Cezaevi Kampüsü’nde bulunan hastanede enfeksiyon hastalıkları bölümünde 2 kez muayene olduğunu, bu muayeneler esnasında da hekimin kelepçeli muayene dayatmasına maruz bırakıldığının altını çizen Şahinli, “Israrla talep etmeme rağmen kelepçemin çıkarılmaması, söz konusu muayeneler sırasında tedavimin aksamasına neden oldu” dedi.
KAYMAKAMLIK: KELEPÇELİ MUAYENE ETİK DIŞI DEĞİL
Söz konusu kelepçeli muayeneye ilişkin Sincan Batı Cumhuriyet Başsavcılığı’na ve Sağlık Bakanlığı’na suç duyurusunda bulunulduğunu söyleyen Şahinli, “Sağlık Bakanlığı’na yaptığım suç duyurusuna Ankara İl Sağlık Müdürlüğü, kelepçeli muayeneyi savunarak ‘doktor isterse açar’ gibi keyfiyete dem vuran bir açıklama yaparken; Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığım suç duyurusuna yanıt veren Sincan Kaymakamlığı İlçe Hukuk işleri Şefliği ise kelepçeli muayenenin yapıldığını kabul etmiş ancak tedavinin hala sürüyor olması sebebiyle yapılan uygulamanın ‘etik dışı ve art niyetli olmadığına’ karar vermiş” ifadelerini kullandı.
‘SENİ MUAYENE ETMEYECEĞİM’
Yetkili mercilerin uygulanan onur kırıcı uygulamaları sahiplenmesinin ve cezasızlık politikasının görevlilere cesaret verdiğine dikkat çeken Şahinli, mektubunda şunlara değindi: “Karaciğer biyopsisi için enfeksiyon hastalıkları bölümüne gittim. Beni odaya alan hekim tarafından kelepçeli muayene dayatmasına maruz bırakıldı. Beni odaya alan doktor ile birlikte 2 gardiyan ve 1 jandarma ile hasta mahremiyetinin alt üst edildiği odada daha ilk anda kelepçemin çıkarılmasını talep ettim. Doktorun ‘Zaten seni muayene etmeyeceğim’ demesine karşın ayaküstü sorular sordu. Ben kendimi böyle rahat ifade edemediğimi belirterek yeniden kelepçemin çıkarılmasını talep ettim. Bunun üzerine bir hekimin hastasıyla bağ kurmasını beklediğim anda karşımda kaşlarını çatarak zaten gergin olan ortamı daha da gerecek tavırlar sergileyen bir insan ile karşılaştım.”
‘HASTALIĞIMA İLİŞKİN BİLGİ ALAMADIM’
Jandarmanın kelepçe anahtarını çıkarmak için elini cebine attığına ancak hekimin tavrından faydalanarak elini cebinden boş bir şekilde çıkardığını anlatan Şahinli, “Jandarmandan kelepçemi çıkarmasını istediğimde ‘Öyle bir şey mi var?’ cevabını aldım. Yapılanın etik değerlere aykırı ve bir işkence olduğunu belirtince hekim ‘Tartışmanızı dışarıda yapın’ diyerek sanki yaşanan şey kendisinden bağımsız gelişiyormuş gibi hem kayıtsızlığını sürdürdü hem de zaten yapılmayan muayenemin yapılması ihtimalimi de tamamen ortadan kaldırdı. Hali hazırda bulaşıcı olduğu bilinen ve değerleri artmış olan hastalığım için yapılacak biyopsi istemine dair bilmek istediğim hiçbir şeyi öğrenemedim” diye belirtildi.
MUAYENE SORUSU NEZARETTE SORULDU
Şahinli’nin mektubunda hekimin bazı sorular sorarak bilgisayara not aldığını, ardından kan alma birimine yönlendirdiğini aktararak şunlara yer verildi. “Kan alma işleminden sonra götürüldüğüm nezarethanede 1 saat sonra yanıma gelen gardiyan ‘Kan sulandırıcı kullanıyor musun?’ sorusunu yöneltti. Muhtemelen soruyu sorması için ona söz konusu doktor talimat verdi. Muayenemde bana sorulması gereken soruyu dahi tenezzül edip soramayan doktor, gardiyan aracılığıyla bana ulaşmaya çalışıyor.”
Şahinli, tedavi hakkını ihlal eden hekim hakkında Sincan Batı Cumhuriyet Başsavcılığı ve Sağlık Bakanlığı’na suç duyurusunda bulunurken, TTB ve İHD’ye de başvuru yaptı.
Gazete manşetleri
Fatih Portakal ‘sağlam kulis bilgisi’ aktardı: İktidarın düşündüğü asgari ücret

Gazeteci Fatih Portakal’ın aktardığı “sağlam kulis bilgisi”ne göre, iktidar asgari ücrete yüzde 26’lık artış gerçekleştirerek 11 bin 500 TL yapmayı düşünüyor.
Seçimlerin ardından asgari ücrete ilişkin yeni düzenleme merak ediliyor.
Gazeteci Fatih Portakal, kişisel YouTube programında yaptığı açıklamada, “sağlam bir kulis bilgisi” aldığını belirterek, iktidarın düşündüğü asgari ücreti paylaştı.
Portakal, “Erdoğan iktidarın kafasından geçen asgari ücret net 11 bin 500 TL” dedi.
Fatih Portakal, 11 bin 500 TL’lik asgari ücret ile yüzde 26’lık artış sağlandığını ifade etti.
RESMİ ENFLASYON YÜZDE 40
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) mayıs ayı TÜFE hesaplamaları kapsamında doğalgaz için ‘sıfır fiyat’ yöntemini uygulaması, enflasyonu ‘kuvvetli’ bir biçimde aşağı çekti. Çarşı pazarda fiyatlar hızla yukarı çıkarken, TÜİK’e göre hızla aşağı indi. TÜFE mayısta aylık bazda yüzde 0,04 artarken, yıllık enflasyon yüzde 43,68’den yüzde 39,6’ya geriledi. Böylece enflasyon 2021 sonlarından bu yana ilk kez yüzde 40’ın altına geriledi.
ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?
Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten 5’er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor. Bakanlıktaki ilk toplantının ardından Komisyon, işçi, işveren ev sahipliğindeki toplantıların ardından son toplantısını tekrar bakanlıkta yapıyor.
Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.
NET ASGARİ ÜCRET 8 BİN 506 LİRA
Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise tüm yurttaşları ilgilendiren asgari ücret şu anda 8 bin 506, brüt 10 bin 8 TL lira.
22 Aralık’ta yapılan yüzde 54,66’lık artışın ardından asgari ücrete temmuz ayında ara zam yapılacak.
Gazete manşetleri
Mauro Icardi ile Simge’den ‘Aşkın Olayım’ düeti

Simge Sağın’ın şarkısı ‘Aşkın Olayım’ ile özdeşleşen Mauro Icardi, şampiyonluk kutlamasına gelen şarkıcıyla düet yaptı.
Spor Toto Süper Lig 2022-23 sezonunu şampiyon tamamlayan Galatasaray, Fenerbahçe’yi 3-0 mağlup ettiği derbinin ardından kupayı kaldırdı. Kutlamalara Mauro Icardi ile özdeşleşen ‘Aşkın Olayım’ şarkısının sahibi Simge Sağın da katıldı.
Simge ve ekibi Galatasaray’ın şampiyonluk kutlaması öncesi Mauro Icardi ile buluşup ‘Aşkım Olayım’ şarkısını beraber söyledi.
‘HEYECANDAN KALBİM YERİNDEN ÇIKACAKTI’
Simge, “Çok şaşkınım, beklemediğim bir şey oldu. Şarkı 5 yıl önce çıktı, Galatasaray tribünlerinde çok sevildi. İnanılmaz bir yolculuğa çıktı şarkı, önüne geçilemedi. Mauro Icardi ve Galatasaray’ın daveti üzerine burada oldum. Heyecandan kalbim yerinden çıkacaktı. Burada olmak çok keyifli. Bir sanatçı olarak ilk kez böyle bir şey başıma geliyor. Tarifsiz duygular içerisindeyim. Galatasaray camiasını tekrar tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.
Gazete manşetleri
İsmail Saymaz: İbrahim Kalın, bu gece MİT Başkanı olarak atanabilir

Gazeteci İsmail Saymaz, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın MİT Başkanı olarak atanabileceğini söyledi.
Twitter’dan paylaşımda bulunan Saymaz, “İbrahim Kalın, bu gece MİT Başkanı olarak atanabilir” ifadesini kullandı.
28 Mayıs Seçimleri’nin ardından yeni kabineyi açıklayan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MİT Başkanı Hakan Fidan’ı Dışişleri Bakanı olarak atamıştı.
İbrahim Kalın, bu gece MİT Başkanı olarak atanabilir.
— İsmail Saymaz (@ismailsaymaz) June 4, 2023
-
Gazete manşetleri10 ay önce
SBK listesi medyada bir gazetecinin daha biletini kesti !
-
Gazete manşetleri10 ay önce
AKP Cehaleti: TRT, Çanakkale Zaferi ile Sarıkamış’ı karıştırdı
-
Televizyon1 sene önce
Can Ataklı: Normal bir ülke olsa Cevheri Güven’in anlattıklarıyla kıyamet kopardı !
-
Gazete manşetleri1 sene önce
Aynur Doğan konser yasağına karşı sessizliğini bozdu
-
Analiz10 ay önce
Cüneyt Özdemir’in Pelikan itirafları ve gazeteciliği: Herkes yesin, bulaşmıyorum
-
Gazete manşetleri10 ay önce
Latif Şimşek istifa etti: Kalleş saldırıyı kınamadılar
-
Gazete manşetleri1 sene önce
Bülent Keneş: Keşke Deniz Feneri’ni daha fazla araştırsaymışım
-
Gazete manşetleri1 sene önce
“Daha dün 3 liraydı”