Gazete manşetleri

Basın emekçilerine deprem baskısı

Deprem sürecini yönetemeyen ve halkı yalnız bırakan iktidar, gözünü basına çevirdi. Bölgedeki gazeteciler saldırıya uğrarken kanallara ceza yağdı. Gazeteci Yanardağ, “İktidarın önünde engeliz, pes etmeyeceğiz” dedi.

Maraş merkezli depremlerin ardından hem bölgede yayın yapan hem de televizyonlardaki yayınlara yönelik baskılar ve cezalar artarak devam ediyor. Televizyon kanallarına kesilen cezalardan deprem bölgesindeki gazetecilere yönelik fiziksel saldırılar ile kolluk tarafından uygulanan müdahaleler bu baskıya örnek. Malatya Battalgazi’de tekmeli saldırıya uğrayan Halk TV Muhabiri Ferit Demir, ikinci saldırıya daha maruz bırakıldı. Halk TV’de Ayşenur Arslan’ın Medya Mahallesi programına canlı bağlanan Ferit Demir çekiçli bir saldırgan tarafından tehdit edildi. Aracından elinden inip Halk TV ekibine elinde çekiçle yönelen şahıs, “Devlet her yerde” diye bağırdı ve hakaretler yağdırdı.

İŞLEM YAPILMADI

Canlı yayın sırasında saldırıya uğrayan Ferit Demir, saldırıyı şöyle anlattı: “Kamyonetle geçen bir vatandaş camını indirerek ‘Yalan söylüyorsunuz, devlet burada var’ diye bağırmaya başladı. Çekiç alarak yanımıza geldi. ‘Hepinizi öldürürüm’ diye tehdit etti. Oradan geçen iki vatandaş ‘doğruları anlatıyor’ dedi. Onları da tehdit etti. Olay yerine iki polis geldi, şikâyetçi olduğumuzu söyledik ama herhangi bir işlem yapılmadı.”

Yaşananları BirGün’e değerlendiren Demir, “Deprem bölgesinde şu an en zor olan iş gazetecilik yapmak. Gazetecilik yaptığınız zaman mutlaka belli bir kesim tarafından tepki alıyorsunuz. Yaşanan sorunları söyleyince birileri rahatsız oluyor. O vatandaş kafasında kalıplaştırdığı şeyi söylemek için geldi. Bir muhabirin yapması gerekeni” dedi.

Depremin ardından basına yönelik baskı ve cezaların bir kısmı ise şöyle:

• Hatay’da TELE1 muhabiri Hazal Güven ve kameraman Umutcan Yitük’ün önü silahlı kişilerce kesildi.

• RTÜK, deprem yayınları nedeniyle Halk TV, FOX TV ve TELE1’i cezalandırdı. RTÜK’ün, TELE1’e verdiği 3 günlük ekran karartma cezası uygulamada.

• Hatay’da ‘hırsızlık ve yağma’ iddiasıyla Altınözü Jandarma Komutanlığı’nca gözaltına alınan gencin gözaltı sırasında uğradığı işkence nedeniyle hayatını kaybettiği iddiasını haberleştiren Halk TV muhabiri Seyhan Avşar hakkında soruşturma başlatıldı.

BOYUN EĞMEYECEĞİZ

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ hem karartmaya hem de deprem yayınları nedeniyle cezalara tepki gösterdi. Cezalandırmayı BirGün’e değerlendiren Yanardağ, şunları söyledi: “Seçimlere doğru giderken bağımsız medyanın susturulduğu, karanlığa gömülmüş enkaz altındaki Türkiye yaratmak ve ülkeye yeniden el koyma hesabı yapılıyor. Bunun yolu bağımsız medya kuruluşlarını susturmak ve karanlık bir ülke yaratmak. TELE1’e dönük bir baskı olduğu da açık. Çünkü TELE1 Türkiye’de yurtseverler tarafından, sosyalistler tarafından, cumhuriyetçiler tarafından kurulan, yönetilen ve geniş ve yaygın bir alanda izlenen, geniş kitlelere ulaşan bir televizyon kanalı oldu. Gerçeği eğmeden, bükmeden, karartmadan topluma iletmeye çalışıyoruz ve esas olarak rahatsız oldukları bu. Bu tarihsel dönemde en önemli devrimci niteliğe sahip işlerden biridir. Boyun eğmeyeceğiz. Sağı, Diyanet’i, sağcılığı Türkiye’nin yeni ve kutsal çizgisi gibi tekrar inşa etmeye çalışıyorlar. Bunun önünde engel oluşturuyoruz.”

***

340 adrese erişim engeli

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 21 Şubat tarihli talebiyle Ankara 4’üncü Sulh Ceza Hakimliği tarafından 340 Twitter, Facebook, Telegram ve Youtube URL adresleri ve internet sitesine erişim engeli getirildi. Çok sayıda kişiye ait adreslerin de yer aldığı hakkında erişim engeli getirilen adresler arasında Avesta Yayınları’nın internet sitesi, Mezopotamya Ajansı’nın telegram adresi, MA Kurdi ve Jinnews Türkçe’nin paylaşımları, Evrensel Web TV YouTube adresi de yer aldı. Hâkimliğin kararında, “Talebe konu URL adreslerinden toplumun devlet kurumlarına olan güvenini azaltılmasının amaçlandığı, örgüt propagandasının yapıldığı görüldüğü…” ifadelerine yer verildi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Öne Çıkanlar

Exit mobile version